Hejdå roaming - vi kommer inte att sakna dig!

Som vi längtat! Äntligen har roamingen slopats inom EU. Från och med torsdag den 15/6 kan du som reser i EU ringa, smsa och surfa för samma pris som i ditt hemland. Tummen upp för fri roaming.

 

Men vad säger lagen och vad gäller hos de olika operatörerna?

Vad är RLAH?

Från och med den 15 juni 2017 gäller en ny lagstiftning avseende roaming inom EU/EES-området kallad RLAH ”Roam Like at Home”. Den innebär att du kan ringa, skicka SMS/MMS och surfa inom det landet du befinner dig i, till andra EU/EES-länder och till Sverige utan extra kostnader.

 

Telia lanserade redan den 8 juni Roam-like@home inom EU/EES. Detta innebär att Telia-kunder kan ringa, messa och surfa inom EU/EES som hemma. Erbjudandet gäller både nya och befintliga kunder.

 

Hur funkar det att ringa och messa med abonnemang till fast pris?

Vi delar upp det i 2 olika kategorier:

Obegränsat

Om du har ett Jobbmobil Multi med obegränsade min/sms/mms är samtal och meddelande kostnadsfria från ett EU/ESS-land till Sverige samt inom och mellan EU/EES.

Saldon

Om du har ett Jobbmobil Multi (eller äldre såsom Plus/Max/Mix) med begränsat antal min/sms/mms förbrukas samtal och meddelande från samma saldo som hemma från ett EU/ESS-land till Sverige samt inom och mellan EU/EES.

 

Hur funkar det att ringa och messa med abonnemang till rörligt pris?  

Har du ett Jobbmobil Bas/Rörlig (eller äldre motsvarande abonnemang) med avgift per min/sms/mms kostar samtal och meddelanden samma från ett EU/EES-land till Sverige samt inom och mellan länderna i EU/EES som hemma

 

Men då kvarstår ju frågan hur funkar det med surf hos Telia?

Du får nu använda surfmängden i ett abonnemang även inom EU/EES

På abonnemang med stora surfpaketeringar finns det en surfbegränsning, en sk. Fair Use Policy, som begränsar utnyttjandet av surfmängden.

Jobbmobil Multi 100GB är det enda Multiabonnemang som har en surfbegränsning, denna ligger på 50GB.

−Jobbmobil Bas/Rörlig med valbar surf har en surfbegränsning vid valet 100GB, denna ligger på 50GB.
Alla mobila bredband över 10GB (och med möjlighet till roaming) har en surfbegränsning på 20GB.
Inom Norden och Baltikum kan man använda hela sin surfmängd oavsett abonnemang.
Surfbegränsningen gäller endast vid roaming i EU/EES-länder utanför Telias hemmamarknader
i Norden och Baltikum (Danmark, Finland, Norge, Estland, Lettland, Litauen).

 

Om du idag har ett abonnemang med Fast pris kommer samtal, SMS och MMS att ingå även när du är ute och reser. Har kunden ett abonnemang med Rörligt pris gäller samma priser som inom Sverige. 

 

Finns det några begränsningar? 

Hur mycket kunden kan surfa i ett annat EU/EES-land baseras på en så kallad Fair Usage Policy (FUP). Det innebär att Tele 2:s kunder inte alltid kommer att kunna använda hela sitt datapaket utomlands utan att det beräknas fram utifrån en modell som baseras på vilken månadskostnad de har idag.

 

Tele2 har valt att datapaket på upp till 20 GB/mån kommer att kunna använda hela sin surf i Sverige eller inom EU/EES. Kunder med datapaket över 20 GB/mån kommer att kunna använda max 20 GB/mån inom EU/ESS. När en kund når sitt surftak så kommer de även som idag kunna köpa till mer data (SMS/merdatasida/Tele2 Work). 

 

 

 

Har du företagsabonnemanget Affärspaketet EU kan du ringa, sms:a, mms:a och använda hela surfmängden när du reser i EU/EES. Dessutom ingår fria samtal mellan kollegorna, inte bara inom Sverige utan i hela världen! 
Övriga företagsabonnemang ringer, sms:ar och mms:ar till samma pris som i Sverige. Du kan också surfa i EU/EES för en del av din totala surfmängd varje månad.
OBS! Företag med kundunikt avtal kan ha annat pris som gäller i EU/EES 

 

 

 

Här gäller samma vilkor som hemma. 

25 års erfarenhet

25 års erfarenhet

Vi har levererat kommunikationslösningar till företag i 25 år.

Sverigekarta

Lokal världsmästare

Vi finns på ca 50 orter i Sverige, från Ystad i söder till Luleå i norr.

100%

Alltid nöjda kunder

Vi satsar på långsiktiga relationer som skapar förtroende.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår